Heeft de Turkse keuken iets unieks te bieden? | Levantine

Heeft de Turkse keuken iets unieks te bieden?

hip restaurant
Wat maakt een restaurant nou eigenlijk hip?
23 november 2018
Oud & Nieuw
Knallend het jaar uit!
20 december 2018
Toon alles
Turks restaurant

Wat kun je verwachten bij een Turks restaurant?

Stel iemand stelt je voor om te gaan eten bij een Turks restaurant. Weet je wat je dan kan verwachten? Of gaat je kennis over deze keuken niet heel veel verder dan de bekende Turkse Pizza met sla, tomaat, knoflook en als je pech (of geluk) hebt een berg sambal? Heeft de Turkse keuken meer te bieden en heeft het ook iets waar het echt heel erg bekend om staat? Wij gaan het onderzoeken

De Turkse keuken

De Turkse keuken staat om meer dan één ding bekend. Wellicht weet niet iedereen dit echter de Turkse keuken heeft een zeer rijke geschiedenis. Deze keuken is eigenlijk een samenkomst van heel veel verschillende invloeden en diverse culturen. Daarnaast zat er, van vroeger uit, een verschil tussen de luxueuze keuken welke door de Ottomaanse sultans in het Topkapi paleis in Istanbul in eren werd gehouden en tussen de gerechten op het platteland. Op het platteland zag je de meer traditionele gerechten welke veelvuldig klaargemaakt werden.

Yoghurt

Yoghurt kennen we allemaal. Maar wist jij dat de oorsprong daarvan in Turkije ligt? Het is van oudsher namelijk een typische Turkse nomadendrank. Echter later werd het gebruikt voor bijvoorbeeld het Griekse Tzatziki en de Turkse Cacik, wat erg lijkt op Tzatziki. We zien dan ook nu nog steeds in de Turkse keuken dat Yoghurt een belangrijke rol speelt. Bij gerechten met vlees of vis, salades of vers fruit en groente is yoghurt niet meer weg te denken. Ofwel in een saus ofwel als bijgerecht om het pittige van het gerecht te blussen.

Ontbijt

Een echte aanrader is een Turks ontbijt! Niet een boterham met een beetje beleg en een kop koffie, nee een echt heerlijk uitgebreid ontbijt voorzien van allerlei heerlijke traditionele dingen zoals: zuurdesem of platbrood, kaas, verse boter, honing, olijven, gebraden en gekookte groente en kajmak (romig zuivelproduct, vergelijkbaar met zure room) Gerechten die vaak in de ochtend worden gegeten in Turkije zijn bijvoorbeeld soepen, omeletten, börek, pastırma. Het Turkse woord voor ontbijt, kahvaltı, betekent ‘voor de koffie’. En daarom wordt er bij het ontbijt thee gedronken.

Hoofdgerechten uit de Turkse keuken

Maar ook voor een hoofdgerecht kun je echt heel goed terecht in de Turkse keuken. Wellicht denk je direct aan vlees, maar de Turkse keuken kent heel veel het gebruik van groente en daarom bestaan er enorm veel vegetarische gerechten. Bijvoorbeeld een typische Turkse stoofpot met een basis van ui en gepureerde tomaten in olijfolie. Aangelengd met water en kruiden, en groenten als spinazie, prei, sperziebonen of artisjokken.
Maar ook de echte vlees en visliefhebbers kunnen in de Turkse keuken hun hart sneller horen kloppen. Pastirma is bijvoorbeeld een vleesgerecht. Dit vlees heeft aan de openlucht gedroogd en wordt vervolgens bereidt. Daarnaast hebben we het bekende Köfte, dit zijn een soort van gehaktballen. Het leuke aan dit gerecht is dat iedere streek in Turkije zijn of haar eigen variant op dit gerecht kent.

Zoetigheid

En wie gek is op zoet? Die wordt direct verliefd op de Turkse keuken. Turkse desserts maken veelal gebruik van deegwaren, honing, noten en gedroogd fruit. Hier kennen we allemaal de baklava vast en zeker wel van. Een heerlijk dessert in combinatie met bijvoorbeeld ijs! Gaat jouw hart ook al sneller kloppen?

Proeven

Wil jij heel graag zelf ervaren wat de Turkse keuken te bieden heeft? Je bent altijd van harte welkom bij Levantine! Hier laten we verschillende culturen, tradities en diverse smaken samen komen tot de meest bijzondere en heerlijke gerechten!

Translate »