Woonlastenvrije transitie; Utrecht van het gas af - Restaurant Levantine

Woonlastenvrije transitie; Utrecht van het gas af

casserole dish
Seizoensgebonden gerechten in Utrecht; dát proef je!
2 september 2021
strijd met overgewicht
Utrecht gaat de strijd met overgewicht aan; gezonde snacks in opmars!
1 november 2021
Toon alles
utrecht van het gas af

Utrecht van het gas af zonder kosten voor inwoners

Utrecht van het gas af. Het stond al langer op de planning, maar menig Utrechter zag ‘2050’ staan en had er niet zoveel haast mee. De stad Utrecht heeft echter andere plannen. De gefaseerde invoering zorgt ervoor dat de eerste gebieden al in 2030 geen gas meer in huis zullen hebben. Dit moet een woonlastenvrije transitie zijn (wat simpelweg betekent dat de bewoners niet voor de kosten opdraaien), maar daarvoor heeft Utrecht wel geld van de Nederlandse overheid nodig. Wanneer ga jij van het gas af en hoe zit dit nou allemaal precies?

Eerst 24 buurten zonder gas in Utrecht

De gemeente heeft deze week bekendgemaakt welke 24 buurten als eerste van het gas af moeten. Deze buurten zijn gekozen omdat het hier het makkelijkst is om de gaskraan dicht te draaien en over te stappen op alternatieven zoals het warmtenet. Wanneer de eerste 24 buurten over zijn op alternatieven voor gas, worden de volgende buurten gekozen.

Utrecht is hiermee voorloper en heeft daarmee het Nationaal Klimaatakkoord hoog op de agenda staan. Wat vooral belangrijk is voor de gemeente, is dat de bewoners zelf geen kosten hoeven te maken in de transitie. Hoe dit precies vormgegeven wordt, dat is nog onduidelijk.

Wat betekent dit voor de stad?

Het betekent dat de Domstad opnieuw voorloper is, al is hier uiteraard ook kritiek op. Bewoners wachten nu vooral op duidelijkheid, bijvoorbeeld over de invulling van de kosten. Wat betreft het koken wordt het relatief eenvoudig, aangezien er gekookt kan worden op stroom. Voor de ketels wordt het een ander verhaal en meerdere mensen vrezen een grote ingreep.

Voor bedrijven wordt het ook een grote overstap, zeker bedrijven waarin gas een grotere rol speelt. Ook hier is het de vraag hoe het precies ingevuld gaat worden door de gemeente, aangezien grotere bedrijven niet stil willen komen staan door een ingreep. Het wachten is hier ook op de gemeente, waar concrete plannen gemaakt worden om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Utrecht van het gas af; gaat het problemen opleveren?

De kans is klein dat er problemen zullen ontstaan; het streven van de gemeente is immers duidelijk. Mocht het zo zijn dat je toch een dag zonder fornuis komt te zitten, schuif dan vooral aan bij ons of kijk nu alvast op de menukaart van Levantine om binnenkort al te komen eten op onze prachtige locatie.

Translate »