Wat een boer niet kent... Hollandse taferelen of juist helemaal niet?
De smaken van het Midden Oosten
De smaken van het Midden Oosten
23 juni 2018
bbq met oosterse kruiden
Bbq met oosterse kruiden
3 augustus 2018
Toon alles
Wat een boer niet kent

Wat een boer niet kent

Wat een boer niet kent we kennen allemaal de uitspraak maar voor Nederlanders soms heel toepasselijk. Terwijl de wereldkeuken bestaat uit heerlijke gerechten van verschillende soorten rijst, groente, vlees en vooral de grote diversiteit in kruiden kent de Hollandse keuken de welbekende aardappelen, groente en een stukje vlees. Niks mis mee! Maar op zijn tijd een beetje uit uw comfortzone en net iets anders proberen kan u doen verrassen.

Culinaire ramp

De Hollandse keuken staat niet heel hoog op de lijst van hoogstandjes. Er is voor ‘’ons’’ Nederlanders niks mis mee maar vaak zien we bij mensen van buitenaf die hier voor het eerst komen of op vakantie zijn dat ze niet heel warm worden van gekookte bloemkool, aardappels met jus en een karbonade. Nederland liep dan ook lang achter op culinair gebied en Michelin-sterren vielen niet met bosjes op bij de Nederlandse keuken. Echter schreven wij Nederland liep achter. Want waar vroeger nog het ‘’wat een boer niet kent’’ imago hing, zien we nu een duidelijke verschuiving. In restaurants durft men te koken met een buitenlands tintje maar ook de mensen thuis proberen steeds vaker uit en experimenteren.

De afhaalchinees

In de jaren vijftig zien we een groei van ‘’de Nederlander’’ die buiten de deur ging eten of langs de afhaal chinees ging met zijn of haar eigen meegebrachte pan. Daarvoor was uit eten gaan iets voor de extreem rijke. Nederland kwam uit de oorlog en was er niet heel veel eten op voorraad. De mensen deden zuinig met wat ze hadden. In de jaren vijftig dus wisten ze de weg te vinden naar de chinees. Hier kreeg je grote porties en dit was goed te betalen. De gezinnen bestonden nog uit grotere aantallen en die grote porties welke betaalbaar waren was dan ook een uitkomst.

Wat een boer niet kent dat vreet hij niet.. Tot het er is

De wisseling in de gerechten die we tegenwoordig thuis klaar maken of voorgeschoteld krijgen in een restaurant hebben een ware make over doorgemaakt. Vroeger deed u boodschappen bij de buurtsupermarkt en haalde u de groente bij de groenteboer of zelfs op het platteland. Tot daar de grote bekende supermarkten kwamen. Deze brachten ons langzaam de smaken van buiten voor thuis op tafel. Waar het eerst een experiment was in kruiden om de runderlapjes anders te stoven zien we tegenwoordig de ingrediënten voor couscous, falafel, hummus en vele andere heerlijke dingen gewoon in de schappen staan bij ons eigen supermarkt! We zijn meer gewend geraakt aan gerechten met verschillende smaken en zien dit ook graag terug in verschillende restaurants.

Benieuwd naar heerlijke wereldgerechten waar u zelf geen moeite hoeft te doen maar enkel van hoeft te genieten? Reserveer dan snel bij ons een plekje!

Translate »