De smaken van de keuken van het Midden Oosten

De smaken van het Midden Oosten

traditionele keuken
Traditionele keuken
7 juni 2018
Wat een boer niet kent
Wat een boer niet kent..
6 juli 2018
Toon alles
De smaken van het Midden Oosten

De smaken van

De keuken van het Midden Oosten maakt gebruikt van heel veel verschillende ingrediënten; de smaken van het Midden Oosten. Specifieke kruiden maken het gerecht. Eerder deelde wij al met jullie dat het per land verschillend is welke kruiden er gebruikt worden. In heel veel gerechten komen ook weer steeds een aantal kruiden en of dezelfde ingrediënten terug.

Het Midden Oosten en Saffraan

Saffraan, ook wel bekend als het goud, is een kostbare kruid. Saffraan is afkomstig van de Saffraankrokus. Delen van de stampers worden gebruikt om het kruid Saffraan te kunnen maken. Dit is een heel intensief arbeidsproces, waardoor Saffraan ook één van de duurste kruiden is welke je vindt in het gerechten van het Midden Oosten.

Het Midden Oosten en Bulghur.

Bulghur is gemalen tarwe. Dit wordt voordat het gebruikt in gerechten eerst geweekt om vervolgens goed te drogen. Hierna wordt het gestoomd en gemalen en daarna kan het verwerkt worden in verschillende gerechten. Denk hierbij aan salades (Taboelehsalades) of Vleesköfta’s.

Fyllodeeg

Een veel voorkomend ingrediënt in de keuken van het Midden Oosten is Fyllodeeg. Het deeg is vooral bekend bij dessert zoals Baklava maar ook voor hartige gerechten zoals Bastilla wordt dit ingrediënt gebruikt. Fyllodeeg wordt gemaakt van olie, water en kleverige meel en hierdoor is het flinterdun. Doordat het zo flinterdun is breekt het snel en droogt het ook snel uit. Daarom wordt Fyllodeeg ook altijd bewaard onder een vochtige theedoek.

De Hummus van het Midden Oosten

Hummus is in veel gerechten een belangrijk onderdeel. Hummus bestaat uit kikkererwten, citroensap, olijfolie en knoflook. Kikkererwten worden gekookt en samen met de andere gerechten gemalen tot een pasta. Hummus kan gebruikt worden als een dipsaus bij gerechten maar ook voor op een vers brood.

Yoghurt

Yoghurt is een ingrediënt wat veel voorkomt in gerechten uit het Midden Oosten. Het is kenmerkend aan de dikke substantie welke een licht zuurtje bevat. De verkoelende werking van yoghurt wordt vaak geserveerd met komkommer als bijgerecht bij pittige gerechten.

Komijn

Komijn is een kruid welke je vaak terug ziet in veel gerechten uit het Midden Oosten. Dit is een kruid met een bittere, scherpe smaak welke in zowel poeder als zaad verkrijgbaar is. Wanneer je het als zaad koopt is het handig om dit pas vlak voor bereiding te vermalen. Hierdoor blijft de smaak langer goed.

Oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater wordt vaak gebruikt bij gerechten in het Midden Oosten. Het water wordt gemaakt van Neroli, dit is afkomstig van bloemen en bloesem van de Oranjeboom. Oranjebloesemwater heeft een zoete smaak en daardoor perfect voor het aromatiseren van desserts, gebak en andere zoete etenswaren.

Tahin

Tahin is een dikke pasta gemaakt van geroosterde en gemalen sesamzaad. Het wordt vaak gebruikt in gerechten uit het Midden Oosten. Wanneer Tahin lang staat zul je een laagje natuurlijke olie bovenop zien komen. Het is dan ook altijd belangrijk de Tahin goed te roeren voordat je het gebruikt.

Bovenstaande ingrediënten gebruiken ook wij bij Levantine in gerechten. Kom langs en proef het Midden Oosten!

Translate »