Traditionele keuken van het Midden Oosten, het verhaal
De smaken van het Midden Oosten
De smaken van het Midden Oosten
23 juni 2018
Toon alles
traditionele keuken

Het verhaal van het verleden

De traditionele keuken van het Midden Oosten heeft een opvallend verschijnsel. Een bepaald gerecht kan in een andere regio of land heel anders smaken. Dit heeft te maken met de culturele invloeden en de tradities uit het verleden. De gerechten kunnen op dezelfde manier bereidt worden maar kunnen wel totaal anders smaken. De variatie in de recepten is vooral ontstaan door de beschikbaarheid van de ingrediënten in het verleden.

Tegenwoordig is het anders

Tegenwoordig kunnen we overal kruiden en specerijen kopen in potjes en als het echt niet verkrijgbaar is in het land waar u woont, dan duikt u op het internet om te zien waar u het dan wel kan kopen. Vroeger was dit niet zo. Men was afhankelijk van wat er werd verhandeld en wat er te koop was op de markt. Dit was per regio en land verschillend en daardoor zien we dat hetzelfde recept op vele manieren klaar gemaakt kan worden. De recepten van de traditionele keuken vandaag de dag wordt dus nog steeds bepaald door het verleden.

Een veelzijdige keuken

De traditionele keuken is een veelzijdige keuken. Een rijkdom aan kleuren, geuren en smaken. Er wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende kruiden en specerijen, vissoorten, rundvlees en lam. We kennen allemaal de bekende hummous, couscous en de baklava, allemaal even lekker, alleen de traditionele keuken van het Midden Oosten bestaat uit nog veel meer. Wist u bijvoorbeeld dat er een enorme keuze is aan brood? En dat we steeds vaker zien dat er met de traditionele keuken geëxperimenteerd wordt? Een echt traditioneel gerecht in een nieuw jasje of door middel van gebruik van andere ingrediënten wordt een traditioneel gerecht net even anders.

De geschiedenis van de traditionele keuken

De traditionele keuken van het Midden Oosten is gebouwd op traditie, geschiedenis, geloof en passie. Veel technieken en ingrediënten om een gerecht te bereiden komen van heel vroeger. Deze technieken en ingrediënten worden nog steeds gebruikt. Heel anders dan bijvoorbeeld de Hollandse keuken, waar men denkt dat Andijvie stamppot wellicht een hele oude geschiedenis heeft. Dit is verre van waar. Als we teruggaan in de tijd zien we dat het eerste recept voor het stampen van andijvie pas rond de 100 jaar oud is. Terwijl een Tajine of gestoofd lamsvlees al veel verder teruggaan in de tijd.

Eten is samenzijn

Één ding wat erg belangrijk is binnen de traditionele keuken van het Midden Oosten is samen zijn. Er wordt samen gegeten en hierbij wordt ook uitgepakt. Niet 1 gerecht, 4 borden en bestek maar een tafel vol heerlijkheden en flinke voorbereidingen. Samen eten staat voor familie, vrienden en viering.

Translate »