5 manieren om je dry aged vlees te bereiden - Restaurant Levantine

5 manieren om je dry aged vlees te bereiden

babyshower
4 tips voor een onvergetelijke babyshower bij Levantine
9 april 2019
vrijgezellenfeest utrecht
Gooi nog 1 keer je haren los op je vrijgezellenfeest!
21 mei 2019
Toon alles
dry aged vlees bereiden

Als een masterchef aan de slag met dry aged vlees

Fijnproevers kiezen steeds vaker voor dry aged vlees. Geen standaardverpakkingen meer of moeilijke bereidingswijzen om toch nog iets van smaak uit het vlees te halen. Nee. We gaan voor de optimale smaak door te kiezen voor speciaal gedroogd vlees. Maar eh, hoe maak je dit nou op de beste manier klaar?

Voor we beginnen: geen zout en helemaal geen vriezer!

Voordat we beginnen met de 5 bereidingswijzen voor dit bijzonder smakelijke vlees, even dit: gebruik nooit zout bij het bereiden van het vlees. Je wilt dat het vlees dichtschroeit tijdens het bereiden, zodat de smakelijke sappen ín het vlees blijven zitten. Zout voeg je pas toe ná het bereiden! (Ja, daar is een hele discussie over, maar hier gaat het om vlees van hoge kwaliteit!) En op dry aged vlees in de vriezer staat de figuurlijke celstraf vanwege een doodszonde.

Dry aged garen in de oven

  • Rollade (1 kilo): ongeveer 45 minuten op 140 graden in de oven (bij onbehandeld vlees) en minstens 5 minuten laten rusten
  • Staartstuk (1 kilo): ongeveer 25 minuten op 140 graden in de oven (onbehandeld vlees) en minstens 5 minuten laten rusten

Let erop dat je een geschikte pan gebruikt. Dus eentje waarvan het handvat niet wegsmelt in de oven.

Grillen van dry aged vlees

Een eenmansportie dry aged vlees grillen kost ongeveer 3 tot 5 minuten en is bijzonder eenvoudig. Je kruidt het vlees met peper en plaatst het vlees in een hete pan. Het zal direct vastplakken, maar laat vanzelf los (dus niet te vroeg proberen te draaien!). Na het draaien kan het vlees de grillpan uit en kun je het zouten.

Barbecue

Gedroogd vlees op de barbecue werkt nagenoeg hetzelfde als het grillen van het vlees. Aangezien de temperatuur wat meer kan schommelen, is het belangrijk om zelf in te schatten wanneer het vlees gedraaid kan worden.

Stoven

Dry aged vlees stoven kan ook prima. Dit gaat op exact dezelfde manier als het stoven van ander vlees. Voor flinke braadlappen heb je ongeveer 2 uur nodig, een sukade neemt ongeveer 2,5 uur in beslag.

Braden

  • Schroei het vlees dicht in een hete pan
  • Draai het vlees regelmatig met een spatel (prik niet in het vlees!)
  • Hoe meer of dikker vlees, hoe langer de bereidingstijd
  • Zout toevoegen wanneer het vlees uit de pan komt

Of dry aged vlees laten bereiden!

Dit speciaal gedroogde vlees is bijzonder smakelijk en een échte ervaring voor fijnproevers die dit nog niet eerder gegeten hebben. Benieuwd naar de smaak, maar geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan boek je gewoon alvast een tafel bij Levantine, jouw hippe restaurant in Utrecht en de enige plek waar dry aged vlees gebruikt wordt voor de optimale smaak!

Sterker nog: je kunt zelf een stuk vlees kiezen uit onze eigen dry age kast! Wanneer het vlees klaar is, word je gebeld en maakt onze chef het voor je klaar of neem je het zelf mee naar huis om het te bereiden. Loopt het water jou ook al de mond in?

Translate »