De geschiedenis van de wijk Lombok - Restaurant Levantine

De geschiedenis van de wijk Lombok

leukste uitjes utrecht
Een vroege vogel? De leukste uitjes in de ochtend in Utrecht!
12 september 2019
hamburger met friet
De bijzonderste halalburgers van Nederland!
14 oktober 2019
Toon alles
geschiedenis van de wijk lombok

Geschiedenis van de wijk Lombok: hoe de wijk multicultureel werd en bleef

Wanneer je aan de Lombok denkt, dan denk je aan de vele Turkse winkeltjes. Aan de gemengde samenstelling, maar ook aan de kinderen die overal te vinden zijn. Kijken we naar de geschiedenis van de wijk Lombok, dan is dat laatste best wel opvallend te noemen. Aanvankelijk was deze wijk namelijk vooral een arbeiderswijk waar alleenwonende mannen een plek voor de nacht hadden. Hoe ziet de geschiedenis van de wijk Lombok eruit en hoe is het geworden wat het nu is?

Een arbeiderswijk om plek te bieden aan de schaarse beroepsbevolking

In 1886 is begonnen met de opbouw van de wijk Lombok. Het was hoognodig, want het aantal woningen voor arbeiders was te krap. Daarom werd de arbeiderswijk uit de grond ‘gestampt’ en was deze in 1920 klaar. Overigens bestond de wijk vóór 1886 al, maar had het op dat moment nog geen woonfunctie. De hoofdwegen van de wijk werden ingericht voor mensen die op kantoren werkten, de zijstraatjes werden toegewezen aan de fabrieksarbeiders die duidelijk wat minder in rang waren.

In de jaren ’70 en ’80 is de samenstelling van de wijk compleet veranderd. De geschiedenis van de wijk Lombok zoals we die nu kennen, begint eigenlijk daar pas. De allochtone arbeiders, die zich graag vestigden in de Lombok vanwege de bevolkingssamenstelling van de wijk, vroegen massaal gezinshereniging aan. Een wijk die voornamelijk bestond uit werkende mannen, werd ineens een wijk met vrouwen en kinderen op straat. Dit is een flinke impuls geweest voor de Lombok zelf, omdat de koopkracht én activiteit in de wijk aanzienlijk toegenomen is.

Toen Nederland aan de slag ging met de stadsvernieuwing, is ook de Lombok aangepakt. Dat moest ook wel. Achterstallig onderhoud, karige woningen en verloedering waren ingetreden in de wijk. Na talrijke investeringen vanuit de stad Utrecht werd het aangezicht gemoderniseerd en kwamen er veel gezinnen met kinderen naar deze buurt, waardoor de demografische samenstelling weer bijzonder gezond werd. De Lombok is nog altijd een aantrekkelijke wijk. Enerzijds vanwege de vele leuke winkeltjes. Anderzijds vanwege de goede faciliteiten en de moderne voorzieningen op het gebied van onderwijs en woningen.  

Nog altijd een melting pot

De Nederlandse cultuur wordt vaak een melting pot genoemd in de sociaaleconomische wetenschappen. Die smeltkroes is vooral duidelijk in wijken zoals de Lombok, waar allochtone en autochtone Nederlanders er samen een kleurrijke boel van gemaakt hebben, met bijzonder veel leuke winkeltjes waar de lekkerste ingrediënten te vinden zijn. En bij Levantine maken we de lekkerste gerechten in de Lombok, dus kom zeker even langs wanneer je in de buurt bent!

Translate »