Voor eens en altijd duidelijkheid: zo eet jij spareribs - Restaurant Levantine

Voor eens en altijd duidelijkheid: zo eet jij spareribs

keuken uit het midden-oosten
De keuken uit het Midden-Oosten, dit is waarom je vanavond nog wil reserveren
11 november 2019
gerechten uit het Midden-Oosten
De allerlekkerste gerechten uit het Midden-Oosten
5 december 2019
Toon alles
Spare ribs

Spareribs eten doe je zo – en zo, of zo!

Je zit aan tafel in een luxe restaurant en de ober komt aan met het dagmenu. Verlekkerd kijk je naar het bord en de moed zakt je direct in de schoenen. Spareribs eten… hoe dan? Je kijkt stiekem op je mobiele telefoon (onder de tafel zodat niemand het ziet) en gaat op zoek. Google, help me! Spareribs eten met de hand, mes en vork of een combinatie van beide? Helaas gaat Google je het goede antwoord niet geven. Sterker nog, je komt erachter dat alle opties goed zijn. Alhoewel…

Hoe moet je spareribs eten volgens de tafeletiquette?

De tafeletiquette schrijft geen ijzeren wetten voor bij spareribs eten. In de etiquette staat alleen dat het gebruikelijk is dat dit met de hand gegeten wordt, waarbij het vlees met de tanden van het bot getrokken wordt. Maar wacht nog heel even voordat je met een wijzend vingertje het restaurant rondloopt. Het mág, het moet niet.

Er zijn ook in Nederland genoeg mensen die wel mes en vork gebruiken bij het eten van spareribs. Soms omdat gedacht wordt dat dit de juiste manier is, maar ook vaak omdat lang niet iedereen het ‘kluiven’ even smakelijk vindt. Er zijn zelfs mensen die er misselijk van worden of bij wie de eetlust letterlijk vergaat tijdens het eten en het kluiven. Voor die mensen is het dus gewoon toegestaan om mes en vork te gebruiken.

Dus, met de hand spareribs eten is de meest gebruikelijke variant, maar ook met mes en vork kun je gewoon spareribs eten.

Oké, dus dit geldt voor ál het vlees op bot?

Ja. Alleen bij gevogelte wordt er een uitzondering gemaakt. Grote kans dat je thuis kippenpoten met de hand te lijf gaat en het vlees van het bot trekt. Dat is niet het idee wanneer je in een restaurant gaat eten. Daar wordt gevogelte altijd eerst met mes en vork gegeten, totdat er nog wat restvlees op het bot zit dat er niet met mes en vork afgehaald kan worden. Zit je niet in een 5 sterren restaurant, dan kun je gewoon gaan kluiven om het laatste vlees ook binnen te krijgen. Het is immers zonde om het vlees weg te gooien.

De moraal van dit verhaal

Eet op de manier die het beste bij je past en geniet van je maaltijd. Wat de buren doen, is secundair. Wil je overigens eens echt héél lekkere spareribs eten? Dan moet je dus echt bij Levantine zijn!

Translate »