Halal, wat betekent dit nu en waar komt dit vandaan?
bbq met oosterse kruiden
Bbq met oosterse kruiden
3 augustus 2018
Oosterse keuken
Oosterse keuken een wereld gaat voor je open
31 augustus 2018
Toon alles
Halal

Halal

Halal wat betekent dit? Wel eens iets gelezen erover of ergens de term gezien dat je bij een bepaald restaurant halal kan eten? In deze blog leggen we uit wat het nu eigenlijk is en waar je vanuit mag gaan als een restaurant aangeeft halal vlees te verkopen. Daarnaast beschrijven we in deze blog wat de term nu precies is. Is dit enkel vlees? Komt er nog meer bij kijken? Hoort dit bij een geloof en welk geloof dan precies. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Wat is een halal restaurant?

Niet voor iedereen is dit even duidelijk. De meeste mensen weten dat het inhoudt dat het vlees op een juiste manier, de islamitische manier, is geslacht. Maar is dit het of komt er nog veel meer bij kijken? Er komt meer bij kijken. Halal eten of halal leven is een islamitische zienswijze waarbij de overtuiging is dat het goed is voor de mens, het dier, milieu en de maatschappij. De term halal is dus niet enkel gericht op voeding of vlees en heeft ook niet enkel te maken met hygiëne, echter dat laatste, hygiëne, is wel één van de voorwaarden van halal-waardigheid.

Wat betekent precies de term ‘’halal’’

Halal betekent rein in het Arabisch. Het tegenovergestelde van halal is haram. Halal is een term waarmee wordt aangegeven wat toegestaan is. Haram staan voor onrein ofwel verboden. Het gaat hierbij niet alleen om voeding maar ook om het handelen als mens. Restaurant Levantine is een restaurant waarvan je zeker weet dat zij volgens de juiste ‘’termen’’ werken en waarbij je de zekerheid hebt dat de gerechten maar ook het handelen van het personeel met betrekking tot de producten op een correcte manier wordt uitgevoerd.

Halal vlees

In het geloof; de Islam is het enkel toegestaan om vlees te eten van reine dieren. Deze dienen echter wel op Islamitische wijze geslacht te worden waarbij 3 aspecten zeer belangrijk zijn.

  • Wat betreft het vlees, enkel specifieke dieren zijn toegestaan zoals bijvoorbeeld runderen, kalveren, schapen, geiten, pluimvee, ganzen en eenden. Het eten van varkensvlees is niet toegestaan, dit dier wordt niet gezien als rein en wordt dus niet gebruikt voor consumptie.
  • De gezondheid van het dier is erg belangrijk. Er wordt dus goed gekeken naar voeding, de ruimte die het dier heeft bij leven, hygiëne, gezondheid en welzijn.
  • Het dier wordt gezien als een gunst dat door Allah is geschapen. Daarom is het ook van belang dat het dier uit eerbied en dankbaarheid in de naam van Allah wordt geslacht. Dit laatste mag ook enkel gebeuren door een slager die het slagersvak bekwaam is en welke leeft als moslim en dus het islamitische geloof aanhangt.

Wanneer u ergens gaat eten en niet zeker weet of het vlees wel op de juiste manier wordt bereid, vraag dit dan gewoon! Bij restaurant Levantine bent u welkom om te genieten van gerechten bereidt op de Midden Oosten manier.

 

Translate »